Digital Markedsføring

Slik fungerer Google sine søkemotorer.

“Google Search makes it amazingly easy to find information.” Velvalgte lovord fra nettjenesten – men stemmer dette? Jeg har tatt Googles Powersearchkurs.

“Etter eksamen skal jeg på ferie, jeg lover deg”

Etter første deleksamen gjennomført i Digital markedsføring og utallige timer foran datamaskinen med flere tusen ord skrevet på bloggen, skal jeg unne meg en tur til New York. Forhåpentligvis. Jeg er forkjemper av gitte mål i det fjerne når timene på overtid rår.

Jeg skriver “Helgetur til New York” i søkefeltet på Google. Bang. 44.100 treff (!) I over 20 minutter scroller jeg i billige pakkereiser, overnatting med hotell, siste nyheter fra byen, flybilletter og til og med en kleskjede med samme navn. Alt dukker opp på skjermen min på under ett sekund! Hvordan kan jeg gjøre søkene mine mer effektive? Jeg ønsker relevant innhold.

Lite tips: Unn deg en ordentlig langhelg, men finn ut hva du ønsker å vite noe om.

Hva vil det si å være digitalt kompetent?

Oppbygningen av gode søketjenester har vært uhyre viktig for utviklingen av digitale nettjenester. For å finne ut hvordan man skal gå frem for å finne relevant og aktuell informasjon, mener Arne Krokan i sitt oppfordrende blogginnlegg at det først og fremst handler om å tilegne seg kunnskapen om tjenestene sine søkemotorer og hvordan disse opererer.

Gjennom kurset i Google Power Search blir vi både gjennom tekst og video presentert for enkle (og mer avanserte) teknikker å finne frem til akkurat denne informasjonen.

Bli en “searchwizard” med Google

Som eksempelet mitt om New York med de utallige mulighetene tar kurset overordnet utgangspunkt i effektiv gjenfinning på søk. Google har vært ledende i utviklingen av en rekke nettbaserte tjenester og informasjonen i tjenesten er mange. Google ønsker derfor å lære oss om hvordan vi får mest mulig ut av søkemotorene deres.

Slik går du frem:

Det tar opptil 2-4 timer å gjennomføre kurset – ta deg god tid. Kurset er bestående av 6 klasser med 5-7 leksjoner i hver klasse. Underveis, før og etter klassene er det såkalte “assesments” (tester)” som sjekker kunnskapen/ øvingsoppgavene har lært deg og kompetansen du underveis innhenter og tilegner deg.

Skjermbilde fra kursoversikten. Den er enkel og lettvin. Kurset er tilrettelagt for å kunne ta det når det passer. Det er fint i en stressende studiehverdag.

Kurset er holdt online av Senior Research Scientist, Daniel Russell, som gir en fullstendig oversikt over viktige elementer i kurset. Under leksjonene var dette spørsmål jeg lurte på, som underveis ble besvart:

 • Hva er det Google som søkemotor kontrollerer?
 • Hvordan sorteres søkene våre?
 • Hvilke søk vises først – og hvorfor?

Siste spørsmål er knyttet til mitt tidligere søk på etterlengtet helgetur til New York. Det ble besvart under de fire første klassene der dataingeniøren ser på hvordan Google overordnet fungerer og hvilke datamengder som faller innenfor rammen av evnen til langsiktig relevans i våre søk. Klasse 4 inneholder tips&triks til hvordan vi effektiviserer søkene våre der presisjon er viktigere enn selve gjenvinningsgraden. I klasse 5 sjekkes søkene oppunder fakta og helt til sist i klasse 6 setter vi sammen ferdighetene og kompetansen vi har lært. Her er et utdrag:

Video fra kurset.

Når du har gjennomført kurset vil du bli mer oppmerksom på hvordan bli mer presis og fokusert på de søkene du ønsker å finne informasjon om.

Daniel Russel har også skrevet en bok om sine funn. Den heter The Joy of Search

Slik kan du bruke Google Søk

 • Raskeste veien til den beste informasjonen.
  Vår kildekritisk. Google lister opp de treffene som søketjenesten tror er mest relevante for deg.
 • Effektive søkemetoder.
  Dersom jeg setter et minustegn foran søkeordet mitt ekskluderer jeg det fra nettsiden og andre søk. Hvis jeg allerede har avtalt å overnatte hos en venn i New York vil jeg derfor ikke trenge hotell. Mitt søk blir da “New York – site:hotels.com”
 • Avanserte funksjoner som imponerer.
  En kan søke video, bilder, bøker og nyheter.
 • Google som tallknuser
 • Begrensninger og trefflistens hemmeligheter.

Jeg anbefaler både kurs og helgetur. Lykke til – og god reise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *