Bærekraft,  Sosial kommunikasjon

Norled og arbeidet mot fremtidens bærekraftsmål

I modulen sosial kommunikasjon i et bærekraftsperspektiv med Cecilie Staude skal vi i gruppe velge oss ut en virksomhet som vi mener jobber mot en eller flere av FN´s bærekraftsmål. Sammen med mine medstudenter, Synne og Malin skal vi fortelle om Norled AS og hvordan de utvikler mer bærekraftig transport.

Norled AS er et av landets største ferge og hurtigbåtsrederier. Virksomheten har satset stor på nye teknologier og fartøy for nye innovative tiltak for bærekraftig transport. Deres visjon gjenspeiler nettopp dette, og er følgende: De beste reiseopplevelser gjennom nyskapende løsninger og stolte medarbeidere. Selskapet verdier er: Stolt, dynamisk og solid (Norled).

Bilde hentet fra Norled.no

Hvordan jobber Norled mot bærekraftsmålene?
Et bærekraftsmål som vi finner relevant for Norleds arbeid er mål nummer 9, innovasjon og struktur. Målet går ut på å «bygge solid infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon» (FN´s bærekraftsmål).

Norled har gått foran som en av de største aktørene ved å være de første i verden som lanserer en helt utslippsfri ferge basert på batteriteknologi. Samtidig har virksomheten bygget flere hurtigbåter i karbon som er et lett materiale og dermed bruker mindre drivstoff. «Målet til Oslo og Akershus er utslippsfri kollektivtransport i 2028, og for båt kan ambisjonen være oppnåelig allerede i 2024» (Norled).

I hovedstaden, Oslo er nå to av tre av fergene som kjører mellom Aker Brygge og Nesoddtangen helelektriske, hvor den siste er under ombygging. Et fergesamband som transporterer millioner årlig, og en stor del av kollektivtilbudet som vil redusere mengder av utslipp i Oslofjorden.

FN´s bærekraftsmål. Bilde hentet fra FN.no

Ett annet av FN sine bærekraftsmål handler om tilgjengelighet og fremtidens byer.  Vi ønsker å se på Norled sin kjernevirksomhet og business. Hvordan påvirker de byene og samfunnet de er aktører i? Vi ønsker å ta utgangspunkt i deres fotavtrykk i byene, positiv påvirkning og tilgjengelighet – og linker dette til bærekraftmålet. Rederiselskapet må jobber strategisk for å gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og ikke minst, bærekraftige.  Bærekraftmålene skal sikre fremtidens behov – dette er mål 11. 

«Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige» (FN´s bærekraftsmål 11).

Hva er nøkkelen til i en urbanisert verden? 
Tilgjengelighet og effektiv transport. Mål nr. 11 går ut på å sørge for at mennesker i byer kan leve gode liv og utvikle seg både økonomisk og sosialt. Som en av de største ferjeaktørene i Norge er Norled å finne flere steder i Norge og ofte i byer nær kysten vår. Bærekraftmål 11 viser til at mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, og andelen kommer til å øke med 60 prosent i 2030 (FN). Vi tar derfor utgangspunkt i fergesambandet fra Oslofjorden.

I fremtiden må vi bygge byene slik at de kan gi tilgang til grunnleggende tjenester som energi, boliger og transport for innbyggerne. For å bli mer bærekraftige og tilgjengelige kan Norleds utfordring være å sikre velfungerende transportsystemer, og sikre delmål 11.2 om «trygg, lett tilgjengelighet og ha fungerende transportsystemer til en overkommelig pris» (FN delmål 11.2).

4 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *